Scroll To Top

Apoteka Viva

Merenje šećera u krvi

Sa povećanjem kvaliteta života i životnog veka došlo je i do razvoja bolesti koje nastaju kao posledica savremenog načina života tj. smanjenog kretanja, preobilnih obroka, gojaznosti…

Pretpostavlja se da je broj obolelih od dijabetesa (šećerne bolesti) daleko veći od podataka kojima zvanično raspolažemo, jer je dijabetes bolest koja ne boli, ali njeno nekontrolisanje dovodi do trajnog oštećenja srca, krvnih sudova, bubrega, očiju i perifernih nerava. U budućnosti dijabetes će biti najmasovnija bolest među populacijom preko 45 godina, a rizik za razvoj dijabetesa se povećava sa godinama, stepenom gojaznosti, smanjenim kretanjem, prisustvom dijabetesa među bliskim rođacima…

Naročito je zabrinjavajući sve veći broj dece dijabetičara, a gojaznost i nepravilna ishrana povećavaju rizik za razvoj dijabetesa i u dečijem dobu.

U našim apotekama možete odrediti nivo šećera u krvi radi određivanja rizika od razvoja dijabetesa i u slučaju potrebe pravovremenog reagovanja.

Da biste ustanovili koliki vam je rizik za razvoj dijabetesa tip 2, odgovorite na pitanja u testu i izračunajte broj bodova.

Test od rizika razvoja dijabetesa

Rb. Dobna grupa Broj bodova Broj bodova Opis
1 18 – 44 godina 0 0 – 2 Veoma mali rizik
2 45 – 64 godina 5 3 – 9 Umeren rizik
3 65 I više godina 9 10 – 18 Visok rizik
Rb. BMI
(Određuje se merenjem u apoteci)
Broj bodova
1 Manji od 25 0
2 Veći od 25 5
Rb Starost do 65 god.
(slaba fizička aktivnost )
Broj bodova
1 Tačno 5
2 Netačno 0
Rb Setra ili brat dijabetičar Broj bodova
1 Tačno 1
2 Netačno 0
Rb Roditelj dijabetičar Broj bodova
1 Tačno 1
2 Netačno 0
Rb Žena koja je rodila dete
teže od 4.1 kg
Broj bodova
1 Tačno 1
2 Netačno 0

Ukoliko imate visok rizik za razvoj dijabetesa ili ukoliko se merenjem odredi povećan nivo šećera u krvi, preporučuje se da posetite svog lekara radi blagovremene prevencije i kontrole bolesti.

BOLJE SPREČITI NEGO LEČITI!

Istraživanja ukazuju da čak i osobe sa visokim rizikom za razvoj dijabetesa mogu značajno smanjiti rizik ili odgoditi pojavu bolesti: umerenim gubitkom telesne težine 5-7% (4-7 kg), zdravijom ishranom i umerenom fizičkom aktivnošću 5 dana nedeljno i upotrebom lekova za kontrolu nivoa šećera u krvi.

Smanjite svoj rizik za razvoj dijabetesa

  • Kontrolišite svoju telesnu težinu (ili smanjite telesnu težinu ako imate višak kilograma)
  • Budite aktivni veći deo dana u nedelji
  • Jedite obroke sa niskim sadržajem masti, bogate voćem, povrćem i proizvodima od celog zrna

RECEPT ZA ZDRAVU ISHRANU

ČORBA OD PEČURAKA

Potrebno:

  • 250 g svežih pečurki (šampinjoni, vrganj)
  • 1 veća šargarepa
  • 2 osrednja krompira
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 supene kašike pšeničnog brašna tip 600
  • 2 čena belog luka
  • 1 peršunov koren

Energetska vrednost cele čorbe je 2199 kJ (526 kcal), a jedna porcija iznosi 550 kJ (131 kcal).

Pečurke, zelen za supu, krompir očistiti i iseckati. Pristaviti litar vode i kad uzavri dodati pečurke i povrće. Na umerenoj vatri kuvati dok ne omekša. U međuvremenu izdinstati luk na ulju, dodati brašno i mešati da brašno malo požuti. Zatim dodati sitno seckan beli luk, promešati, doliti malo vode, zatim vodu u kojoj su kuvane pečurke, izmešati pa dodati pečurkei ostaviti da čorba vri još 10 minuta. Na kraju dodati peršunov list po želji.

 Prijatno!