Scroll To Top

Apoteka Viva

ALERGIJE NA SUNCE

11. јуна 2017.

ALERGIJA SUNCETamnjenje kože nastaje kao posledica stimulacije melanocita. Melanociti su ćelije u koži koje pod uticajem UV zraka stvaraju melanin, pigmentnu belančevinu koja uzrokuje tamnjenje kože, ali je i štiti od štetnog uticaja sunčevih UV zraka.

Pri izradi preparata za zaštitu od sunca proizvođači koriste hemijske filtere, odnosno hemijske supstance koje apsorbuju određeni deo UV zračenja. Ali, da bi se postigao najbolji nivo zaštite od sunca hemijski filteri se kombinuju sa određenim supstancama koje fizički odbijaju sunčeve zrake, tvz.fizički filteri.

Kada su u pitanju deca, trebalo bi izbegavati kreme za sunčanje sa hemijskim filterima, koji njihovoj nežnoj koži ne pogoduju i treba se oslanjati samo na preparate sa mehaničkom zaštitom, a to su ona koja sadrže samo fizičke filter u svom sastavu.

Ako ste alergični na sunce ili imate izuzetno svetlu put, potrebno je da izbegavate izlaganje suncu. Naročito se preporučuje neizlaganje suncu od 11-16 sati, kad je najveći intenzitet zračenja i kada i osobe koje inače nisu alergične na sunce mogu da odreaguju crvenilom i iritacijama. Preporučuje se nošenje šešira, bele odeće dugih rukava i boravak u senci.
Potrebno je da izaberete preparat sa odgovarajućim zaštitnim faktorom i da ga redovno primenjujete. Pošto se preparat gubi sa kože prilikom kupanja u vodi, igranja u pesku, brisanja peškirom… neophodno ga je nanositi vrlo često, a tokom prvih dana izlaganja suncu čak i svakih 1-1,5 sat. Kasnije kada koža stvori prirodni melanin kao odbranu od UV zračenja, moguće je prorediti nanošenje preparata sa zaštitnim faktorom ili korisiti niži zaštitni faktor. Za vreme boravka u vodi, koža je takođe izložena dejstvu UV zraka i može da se iziritira i pocrveni, pa se ne preporučuje duže zadržavanje u vodi, ili bar izađite da se namažete pa nastavite kupanje.