Scroll To Top

Apoteka Viva

Brđanski melem

9. октобра 2014.

BRĐANSKI MELEMI

Melemi predstavljaju lekovite preparate namenjene uglavnom spoljašnjoj upotrebi, koji se spravljaju od lekovitih biljaka u kombinaciji sa još nekoliko čistih prirodnih sastojaka.

brdjanski3

Delovanje melema se zasniva na aktivnim materijama koje imaju dugotrajno pozitivno dejstvo, pa čak i izvesno vreme po prestanku upotrebe imaju preventivno dejstvo.

Sastav:

 1. lekovito bilje
 2. etarska ulja
 3. maslinovo ulje
 4. vosak

Od lekovitih biljaka u sastav melema ulaze proverene lekovite biljke dokazene efikasnosti kao što su:

 • hajdučka trava
 • – kantarion
 • – bokvica
 • – rusa
 • – rastavić
 • – prečica
 • – čičak
 • – neven
 • – zova
 • – kopriva
 • – kičica
 • – ehinacea

kako sušene tako i u svežem stanju.

Maslinovo ulje u brđanskim melemima zastupljeno je u visokom procentu.Stoga je  veoma važno meleme čuvati na temperaturi do 25°C kako se peroxidni broj ulja nebi promenio, što utiče na vek trajanja melema.

Uobičajeno je da su melemi na sobnoj temperaturi čvrsti, a na telesnoj temperaturi omekšavaju, postaju plastični i lepljivi i daljim zagrejavanjem se tope.

BRĐANSKI MELEM ANTIREUMATIK

brdjanski1

Melem je namenjen za lokalnu upotrebu kod lumbaga, išijasa, reumatizma zglobova i ostalih neuritisa. Veoma se uspešno koristi i kod sportskih povreda.

Melem izaziva aktivnu hiperemiju (kapsaicin) i ublažava reumatsku bol. Kombinacijom lekovitih biljaka, prirodnog mentola, kapsaicina i etarskih ulja dobija se proizvod koji može znatno smanjiti reumatske tegobe, a da pri tome nema kontraindikacija. Prednost prirodnih preparata je što ih možete koristiti u dužem vremenskom periodu bez bojazni da ce izazvati neželjene posledice.

BRĐANSKI MELEM PROTIV PROŠIRENIH VENA

Uzroci proširenih vena su najčešće genetske prirode i uglavnom se svode na slabost zida vena, odnosno njenog srednjeg sloja ili slabost valvularnog aparata odnosno venskih zalistaka.

Proširene vene su uvećane vene koje mogu da budu boje kože, tamno ljubičaste ili tamno plave boje. Najčešće se pojavljuju na listovima ili sa unutrašnje strane nogu.

Najčešći simptomi su: pulsirajući bol, noge se brzo zamore, težina u nogama, oticanje nogu, osećaj ukočenosti u nogama i iritirajući osipi na koži u blizini proširenih vena.

Kod lečenje proširenih vena treba pre svega voditi računa o prevenciji, ne dozvoliti da problem preraste do nivoa kada ga je teško ili skoro nemoguće rešiti.

BRĐANSKI MELEM PROTIV VIRUSNIH BRADAVICA

brdjanski2

Humani papiloma virus (HPV) je uzročnik pojave bradavica, kondiloma, žuljeva i kurijeg oka. Postoji preko 100 vrsta virusnih bradavica. Pojavljuju se vrlo često kod dece i lako se prenose dodirom. Kod odraslih osoba se pojavljuju kada padne imunitet organizma i lako se rasejavaju po celom telu, rukama, a vrlo često odecom i nakitom.

Melem ima izraženo antivirusno,antibakterijsko i antiseptičo dejstvo. Efikasan je protiv virusnih bradavica, gljivica i bakterija.

Preparat ima izrazito keratoličko dejstvo. Uklanja virusne bradavice trajno, bez ožiljaka i neželjenih efekata. Sam melem je izuzetan i za negu kože, pa ne dolazi do bilo kakve iritacije ili oštecenja zdrave kože.

BRĐANSKI MELEM PROTIV AKNI I BUBULJICA

Koža osoba izloženih stresu i hormonalnim promenama, bez obzira na pol i godine, je izuzetno podložna erupcijama i nepravilnostima u fukcionisanju. Stres i hormonske promene imaju tendenciju da izazovu proizvodnju viška sebuma (masnoće). Često se dešava da uvećane i proširene pore postanu blokirane, sprečavajući normalan protok sebuma i izbacivanje metaboličkog otpada na površinu kože. Ovo stanje rezultira bakterijskom infekcijom, koja uzrokuje stvaranje bubuljica, akni i mitisera.

Melem neguje kožu i deluje u kožnim promenama različite etiologije.Posebno je izražno dubinsko delovanje koje blagotvorno utiče na prisutne promene kože. Tako dolazi do sazrevanja već nastalih akni i bubuljica, a ujedno i sprečavanja nastanka novih.

BRĐANSKI MELEM PROTIV HEMOROIDA

Hemoroidi su bolest savremenog doba. Pojednostavljeno to je proširenje vena u zidu rektuma.

Brojni su uzroci njihovog nastanka a najčešći su: trudnoća, opuštenost sfinktera, hernija rektalne sluznice, lokalne upale, hronična tvrda i neredovna stolica, profesije vezane za sedeći položaj itd.

Postoje dve vrste hemoroida:

unutrašnji koji se ispoljavaju pojavom crvene krvi i posle defekacije
spoljašnji koji se javljaju sa krvarenjem i velikim bolovima

Ovaj biljni melem je jednako efikasan i kod spoljašnjih i kod unutrašnjih hemoroida. Delovanje melema je zasnovano na aktivnim biljnim principima koje imaju antiseptičko, protivupalno i anestetičko dejstvo.

Osobe koje imaju problema sa hemoroidima treba ,između ostalog, da vode računa o ishrani.

Obroci treba da sadrži dosta celuloze, koje ima u voću i povrću. Takve osobe treba da jedu crni hleb i da izbegavaju jako soljenu i ljuto začinjenu hranu. Suvo meso i premasna hrana ne bi trebali uopšte da konzumiraju, bar dok imaju tegobe. Takođe, moraju izbegavati i alkoholna pića.

BRĐANSKI MELEM ZA OŠTEĆENU KOŽU

Delovanje melema zasnovano je na aktivnim biljnim supstancama koje imaju prirodno antiseptičko, antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Pored toga što pomaže kod rešavanja svih oštecenja kože izuzetno je dobar i za negu zdrave kože. Koža dobija elasticnost, revitalizuje se epidermni sloj, a dubinski prodire kroz sve slojeve kože.

IZUZETNO POMAŽE KOD:

 • svih vrsta opekotina
 • rana i posekotina
 • ekcema
 • dekubitusa
 • hematoma
 • sportskih povreda
 • psorijaze
 • zapaljenja kože