Scroll To Top

Apoteka Viva

PMS – Premenstrualni sindrom

23. марта 2013.

PMS je složeni skup psiholoških simptoma. Najčešći su: znojenje, palpitacija, vrtoglavica, glavobolja, grčevi, nesanica, umor, depresija, apatija, ispadi plača, agresija, zbunjenost.

Neke osobe koje pate od hiperhidroznog PMS-a (PMS-H) žale se na osetljivost dojki, osećaj nadutosti, naglo povećanje težine, ali ovi simptomi nestaju nekoliko dana nakon pojave menstruacije.

Mada se 30-80 % žena žali da pati od PMS-a, težak oblik PMS-a ima samo oko 2.5 % žena u reproduktivnom periodu, ako bi se primenjivali strogi dijagnostički kriterijumi.

Etiologija PMS-a još uvijek nije potpuno razjašnjena, a pretpostavlja se da hormonski disbalans, zadržavanje natrijuma, loša ishrana, neadekvatna reakcija neurotransmitera u obezbjeđivanju normalne funkcije jajnika, utiču na pojavu PMS-a.

U sprečavanju simptoma PMS-a mogu pomoći: cimicifuga, noćurak, kineska anđelika, konopljika.

Konopljika naročito pomaže kod promene raspoloženja i depresije. U kombinaciji sa žalfijom koristi se za suzbijanje napada vrućine. Oprez je potreban jer konopljika ponekad izaziva glavobolju. Ne bi je smele uzimati osobe koje se leče hormonima, kao ni osobe koje uzimaju kontraceptivna sredstva. Odobrena je od strane nemačke komisije E i za upotrebu u menopauzi.

Cimicifuga je poznata kao “ženska biljka”. Dokazano je da smanjuje iznenadno crvenilo i toplotu. Nemačka komisija E je utvrdila da je cimicifuga efikasna za liječenje nervnih tegoba koje se pojavljuju u menopauzi. Ne treba prekoračivati preporučene doze ove biljke jer velike doze izazivaju glavobolju. Takođe, cimicifuga može pojačati dejstvo antihipertenzivnih lekova.

Kineska anđelika (dong quai, Angelica sinensis) se vekovima koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini i lečenju američkih Indijanaca. Danas se biljka koristi kao agens koji smanjuje tegobe menstruacije i predmenstrualnog sindroma (PMS), olakšava tretman menopauze i kao efikasna terapija cističnih displazija dojke.
Ulje noćurka kao savremeni suplement, koristi se u ublažavanju tegoba PMS-a i bolnih menstruacija, i smanjuje tegobe izazvane menopauzom. Korisit se i u terapiji atopičkog ekcema, dermatitisa, kod reumatoidnog artritisa, i pomaže u redukciji telesne težine. Zahvaljujući prisustvu esencijalnih masnih kiselina (cis-linoleinska, cis-γ-linoleinska, oleinska, palmitinska, stearinska) koje utiču na smanjenje koncentracije medijatora bola.
Menstrualni problemi

Za obilne, bolne i neredovne menstruacije, kao i za prestanak menstruacije, treba se obratiti doktoru jer to može biti znak prikrivene bolesti. Kad se ta mogućnost isključi, prirodni načini lečenja mogu pomoći suzbijanju problema.

  • za ublažavanje bolnih menstruacija – kineska anđelika, cimicifuga
  • za obilne menstruacije sa tamnim ugrušcima i nepodnošljivim bolovima – kamilica, masaža stomaka sa ružinim i čempresovim uljem, topli oblog na trbuhu
  • za odlive- hoću-neću, troskot, hajdučka trava
  • neredovne menstruacije- konopljika
  • izbegavati alkohol i napitke s kofeinom

 

Ärm Bröllopsklänningar är en stor trend under de senaste två åren har modevärlden , från elegant retrodesign långärmad kunglig våg kvitta en våg, följt av en mängd kreativa skönhet ärmen klänning har medfört nya överraskningar.