Scroll To Top

Apoteka Viva

Kako regulisati telesnu težinu?

23. марта 2013.

Hrana koju jedete može da vas učini debelima ili mršavima. Dobijate kilograme zato što jedete previše, kasno uveče, nedovoljno se krećete…

Vaše telo je kao mašina kojoj treba određena hrana u određenim intervalima tokom dana. I ako ne jedete određenu hranu, u određeno vreme, višak kalorija organizam će pretvoriti u masti i lagerovati u vidu masnog tkiva. Treba da jedete više od 3 puta dnevno da biste mršavili. Ako preskočite doručak ujutro, jer ne stižete da jedete, vi usporavate metabolizam, a ako su vam najveći obroci u popodnevnim satima, vi unosite kalorije koje se ne potroše već se skladište u vidu masnog tkiva.

Ne treba da se izgladnjujete ili džogirate da biste smršali, već da utičete na usvajanje zdravijih navika vezanih za ishranu.

Razlog zašto ne možete da izgubite kilograme ako se izgladnjujete (ili držite dijetu sa smanjenim unosom kalorija) je taj da će organizam detektovati značajan pad u unosu kalorija i PRILAGODIĆE SE sagorevanjem manje kalorija svakoga dana.

Primer

Ako inače unosite 2500 kalorija na dan, vaš organizam je prilagođen da sagoreva 2500 kalorija na dan. Ako pokušate da se odjednom izgladnjujete unoseći 1000 kalorija na dan, metabolizam će se PRILAGODITI i sagorevaćete samo 1000 kalorija na dan. Iz tog razloga su vam prethodni pokušaji izgladnjivanja propali.

Morate unositi dovoljno ugljenih hidrta, masti i proteina da pokrenete metabolizam, i održite dobro zdravlje.

Brojne popularne dijete imaju uspeha na kratak vremenski period, jer one dovode do sagorevanja suvišnog masnog tkiva, ali vas ne uče zdravim navikama u ishrani. Pa, po prestanku ovih dijeta osobe se vraćaju ustaljenom načinu ishrane, i vraćaju se i kilogrami. Ovo je poznati JO-JO EFEKAT, posle ovakvih epizoda jedino dolazi do razvoja strija usled čestog gojenja i mršavljenja, tj. širenja i skupljanja kože.

Da li verujate da je regulisanje telesne težine zadatak za desetodnevnu dijetu ili to doživljavate kao zadatak kojim ćete se aktivno baviti čitavog života?

Budite realni u svojim ciljevima, zdravo mršavljenje podrazumeva gubitak 3-4 kilograma mesečno. Sve više od toga može da ugrozi vaše zdravlje.

Izbegavajte voćne dijete jer one mogu dovesti do stvaranja kamena u žuči, jer kad ne unosite masnu hranu žuč se ne pokreće iz žučne kesice. Ako se ipak odlučite za ovakvu dijetu, potrebno je da uzimate čajeve koji sprečavaju nastanak žučnog kamenca (žalfija).

Proteinske dijete mogu biti štetne zbog nastanka ketonskih tela, koja su karakteristična za dijabetičare. Ako unosite samo proteine, organizam troši postojeće zalihe masti

Koliko tečnosti unosite svakog dana?

Neophodno je dnevno uneti oko 2 litre tečnosti u vidu vode, prirodnih, nezaslađnih čajeva i sokova, kafe… Trudite se da popijete 8 čaša vode dnevno, rasporedite tokom dana kako vam odgovara. Ili ako vam je teško da vodite računa koliko ste čaša popili naspite u jednu flašu od 2 litre vode i pijuckajte tokom dana. Tako ćete moći da pratite koliko ste vode popili, i da korigujete ako ne unosite dovoljno. Nedovoljan unos tečnosti može biti jedan od uzroka loše probave.

Pravilno mršavljenje podrazumeva:

 • smanjen unos kalorija u odnosu na dnevne potrebe
 • povećanu fizičku aktivnost
 • unošenje dovoljno hranljivih materija – ne izlaganje organizma riziku od bolesti
 • dovoljan broj obroka u toku dana, da metabolizam bude ubrzan (3 do 5 manjih obroka)

Na tržištu su prisutni brojni preparati za regulaciju viška kilograma, ali nije svaki preparat odgovarajući za sve osobe. U zavisnosti od navika u ishrani, broja obroka, stanja probave i metabolizma, moguće je odrediti koji bi dodatak ishrani na odgovarajući način stimulisao redukciju telesne težine.

Proizvodi za mršavljenje se mogu podeliti na:

 1. Kombinacije laksativa i diuretika- ubrzavaju probavu i dovode do ubrzavanja eliminacije tečnosti. Stimulišu čišćenje organizma od štetnih materija, smanjuju resorpciju hranljivih materija u crevima i skraćuju vreme prolaska hrane kroz creva. Zbog smanjenog unosa kalorija organizam troši postojeće zalihe masti, čime dolazi do redukcije kilograma. Ove kombinacije su najprisutnije kod domaćih proizvođača, i sadržane su u čajnim mešavinama, (npr. sena, frangula, krušina, breza, kukuruzna svila, zečji trn, šipak, komorač, kopriva,peršun, kamilica…)
 2. Apsorberi masti- hitosan, pektini, orlistat
  Hitosan iz ljušture raka i pektin iz jabuke imaju sposobnost vezivanja masti i njihove eliminacije iz organizma. Hitosan se ne resorbuje u krvotok, tako da nema energetsku vrednost u nutritivnom smislu – bez obzira na količinu unetu u organizam, kalorijska vrednost ostaje ravna nuli. Hitosan dakle, ostaje raspoloživ za vezivanje masti sve vreme dok se hrana nalazi u želucu (1,5 do 2 sata).
  Orlistat -xenical, jedini registrovan kao lek koji služi za smanjenje kilograma. Orlisat apsorbuje masti u digestivnom traktu, sprečavajući unošenje u organizam. Time dolazi do trošenja postojećih masnih naslaga. Ovaj lek je delotvoran kod pacijenata čija je ishrana bogata mastima. U slučaju da držite neku redukcionu dijetu, sa smanjenim sadržajem masti ili voćnu dijetu, nema potrebe za ovim lekom.
 3. Ubrzavanje metabolizma
  Ako jedete malo, preskačete obroke, a ipak vam se čini da se sve lepi za vas to nije slučajno. Preskaknjem obroka usporavate metabolizam, i dovodite do smanjene potrošnje energije, organizam je štedi jer dobija informacije o smanjenom ili nedovoljnom unosu energetski vrednih materija.
  Ako vam trebaju ubrzivači metabolizma probajte sa guaranom, zelenim čajem, enzimima iz ananasa, grejfruta, koji aktiviraju metabolizam. Bromelin utiče na izbacivanje masti iz creva tako što ih vezuje, i sprečava apsorpciju, podstiče uredno varenje, eliminiše štetne materije, reguliše razgradnju masti i proteina.
  L-karnitin je čest sastojak kombinacija za mršavljenje, jer dovodi do ubrzanog sagorevanja masti. Kelp- morske alge bogate jodom dovode do stimulacije rada štine žlezde, i time do ubrzanja metabolizma. Ipak, sa njihovom upotrebom treba biti obazriv kod ljudi sa poremećajem rada štitne žlezde. Jabukovo sirće je vrlo koristan pokretač metabolizma. Ono ubrzava razgradnju masti, smanjuje nivo holesterola u krvi, pektin iz jabuka vezuje masti i žučne kiseline, a takođe dovodi do elimacije toksina i štetnih materija. Neki nuticionisti savetuju uzimanje jabukovog sirćeta svako jutro, radi stimulacije metabolizma, a u redukcionim dijetama se koristi pre svakog obroka.
 4. Preparati koji deluju na centar za glad i sitost
  Homeopatski lek cefamadar deluje na centar za glad i sitost u mozgu, i reguliše njegovu aktivnost, smanjujući osećaj gladi.
  Hoodia je afrička biljka koja sadrži supstancu, koja na mozak deluje nekoliko stotina puta jače od glukoze, izazivajući osećaj sitosti.
 5. Sagorevači masti
  Sagorevači masti su vrlo korisni za sve one koji se bave nekim vidom fizičke aktivnosti i na taj način stimulišu ubrzavanje metabolizma.

Najčešće sadrže: hrom, L-karnitin, holin, metionin, inozitol, betain i dr. materije koje stimulišu razgradnju masti, i potročnju energetskih rezervi.

Ipak, zdravlje treba da bude na prvom mestu zato vodite računa da ne preterate sa rigoroznim dijetama ili preparatima za mršavljenje.

Kod osoba sa hipertireozom, i uopšte kod pojačane aktivnosti štitne žlezde ne treba uzimati preparate za ubrzavanje metabolizma.

Deca u periodu rasta i razvoja ne treba da drže dijete i za njih važe posebni parametri.

Tipovi gojaznosti:

 1. U slučaju prekomernog unošenja masti (ako jedete obroke bogate mastima) apsorberi masti vezuju masti u crevima, pa se one ne unose u organizam, već se izbacuju. Tada organizam mora da troši postojeće masne naslage i tako dolazi do mršavljenja.
 2. U slučaju da držite neku redukcionu dijetu (način ishrane sa smanjenim unosom kalorija) potrebno je da ubrzate metabolizam i stimulišete razgradnju postojećih masti. Regulišite unos tečnosti i dijetnih vlakana.
 3. Ukoliko se bavite nekim vidom fizičke aktivnosti, jer sem što želite da smršate želite i da imate lepo oblikovano telo, sagorevači masti doprineće da brže potrošite postojeće masne naslage i ostvarite svoj cilj.
 4. Ako imate potrebu da puno jedete, i jedete i kad niste gladni, uvek nešto grickate tzv. jelo na psihičkoj bazi, od nervoze, iz dosade… treba smanjiti aktivnost centra za apetit u mozgu, izazivanjem osećaja sitosti

BMI- body mass index

Preporuka SZO je da se procena stepena uhranjenosti izračunava primenom BMI ( Body Mass Index ) koji predstavlja odnos telesne mase izražene u kilogramima i kvadrata telesne visine izražene u metrima.

BMI= TM (kg) / (TV m) 2

BMI je do sada najviše korelativan sa procentom masti u telu, te se zato preporučuje za svakodnevnu upotrebu iako i ova procena nije savršena.

Primer

Visina: 1,65 m
Težina: 75 kg
BMI= 75/ (1.65)2
BMI= 27,5

Iz tabele se vidi da BMI od 27,5 odgovara predgojaznosti

Gojaznost predstavlja faktor rizika za razvoj visokog krvnog pritiska, ateroskleroze i drugih kardio-vaskularnih komplikacija. Usled prekomernog unosa hrane i produžetka životnog veka stanovništva, broj dijabetičara se stalno povećava. Povećana telesna težina dodatno opterećuje zglobove i dovodi do razvoja oštećenja hrskavica i drugih zglobnih struktura.

 

Äktenskapet är en händelse i livet som inte är att säga hur mycket bruden kraftsamling motiverade endast för USA, Förenta staterna och Förenta staterna. Men det viktigaste av bröllopet plockas rätt? Välj den klassiska bröllop stil är det säkraste Aftonklänningar