Scroll To Top

Apoteka Viva

Riblje ulje – omega 3 masne kiseline

9. октобра 2014.

Većina potrošača ribljeg ulja koristi omega 3 masne kiseline radi regulisanja povećanog povećanog krvnog pritiska, holesterola i sprečavanja srčanih oboljenja… Posle istraživanja koja su pokazala da Eskimi imaju značajno manji mortalitet izazvan srčanim i kardiovaskularnim oboljenjima zahvaljujući unosu ribljeg ulja, Američka kardio asocijacija je preporučila da se jedu bar 3 porcije ribe nedeljno ili da se koriste dodaci ishrani.

Riblje ulja spada u grupu nutrijenata koji se jednim imenom nazivaju esencijalne masne kiseline.(eng. EFAs). Potrošači često mešaju EFAs sa mastima. Zasićene masne kiseline (životinjske masti) i trans masne kiseline doprinose razvoju ateroskleroze i povećavaju loš holesterol.

Riblje ulje se izoluje iz lososa, tune, haringe, sardina, skuše i bakalara. Riblje ulje je bogato eikosapantenoičnom kiselinom (EPA) i dokosaheksanskom kiselinom (DHA) koje se jednim imenom nazivaju omega-3 masne kiseline.
I druge esencijalne masne kiseline su neophodne organizmu za pravilno funkcionisanje kao što su omega-6 masne kiseline, ali u manjim količinama

Poređenje simptoma koji nastaju u nedostatku esec. masnih kiselina

Omega 3                                                                   Omega 6
Povećan krvni pritisak                                             Ekcemu slične kožne erupcije
Povećani trigliceridi                                                  Gubitak kose
Poremećaji učenja                                                     Degeneracija jetre i bubrega
Slaba motorna koordinisanost                               Poremećaji ponašanja
Trnjenje ruku i nogu                                                 Obilno znojenje i žeđ
Promene ponašanja                                                  Podložnost infekcijama
Imuni poremećaji                                                      Usporeno zarastanje rana
Slepljivanje trombocita                                            Sterilnost, pobačaj
Suva koža i edemi                                                     Zaostajanje u rastu
Mentalna deterioracija                                             Srčana i cirkulatorna oboljenja

Telo nema sposobnost proizvodnje omega-3 masnih kiselina, zato je adekvatan unos ili suplementacija neophodna za očuvanje dobrog zdravlja.

Esencijalne masne kiseline su gradivne materije od kojih se stvaraju prostaglandini, koji regulišu brojne funkcije u organizmu uključujući imuni odgovor i sintezu hormona. Od omega-3 masnih kiselina nastaju prostaglandini koji smanjuju upalu, proširuju krvne sudove, smanjuju koagulaciju krvi i nivo štetnog LDL holesterola, a istovremeno podižu nivo korisnog HDL holesterola. Riblje ulje ne smanjuje ukupan holesterol kod hiperholesterolemije.

Studije su pokazale i neka antitumorska dejstva ribljeg ulja, uticajem na sprečavanje proliferacije ćelija, kod kancera dojke i debelog creva.

Istraživanje sprovedeno 2001, JAMA raženo je na skoro 80000 žena tokom 14 godina. Rezultati pokazuju da su žene koje su uzimale omega-3 masne kiseline imale za 72% manji rizik od razvoja srčanog udara i 67% manji rizik za trombozu.

Najznačajnije klinčke indikacije:

• Koronarna srčana oboljenja
• Ateroskleroza
• Aritmije
• Srčani udar
• Kancer
• Depresija
• Kognitivne funkcije
• Diabetes
• Reumatoidni artritis
• Fibromialgia
• Multiploskleroza
• Psoriaza
• Sistemski lupus eritematozus
• Inflamatorna oboljenja creva

Neželjena dejstva i mere opreza

Suplementi ribljeg ulja se veoma dobro podnose, jedino su registrovana blaga neželjena dejstvima u digestivnom traktu.
Kontaminacija ribe teškim metalima , naročito živom, predstavlja problem. Međutim, većina farmaceutskih brendova sadrži prečišćeno riblje ulje bez štetnih toksina kojima su zagađena mora, kao što su živa, dioxini, polihlorovani bifenili-PBC, i drugi teški metali.
Istovremena primena sa antikoagulantnim lekovima i fibrinoliticima ima sinergistički efekat, pa može dovesti do pojačane sklonosti ka krvarenju (krvarenje iz nosa, povrede, hirurške intervencije. Istovremenu primenu suplemenata ginka i omega-3 masnih kiselina takođe treba da izbegavaju pacijenti skloni krvarenjima.

Doziranje i primena

Između 1000 mg i 3000 mg dnevno. Treba da se daje u podeljenim dozama sa hranom.
Riblje ulje se može bezbedno koristiti uporedo sa drugim lekovima zbog svojih dobrih osobina. Dugotrajnom upotrebom ribljeg ulja mogu se smanjiti zalihe vitamina E, pa treba voditi računa o njegovom adekvatnom unosu (200 IU dnevno).